Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zahlen / Číslovky

 Zahlen bis 100 / Číslovky do 100 

maxresdefault.jpg

 

 

 

 

enlightened

Pozor na rozdíl ve významu slovíček "die Nummer" a "die Zahl"! "Die Nummer" použijeme ve významu např. jako tel.číslo (die Telefonnummer) nebo číslo domu (die Hausnummer). "Die Zahl" je naopak číslovka (9=neun, 12=zwölf), číslo matematicky (ungerade Zahl = liché číslo) nebo počet (die Zahl der Studenten = počet studentů).

 

Tvorba číslovek

a) Do 12 se číslovky musíte prostě naučit smiley

die-zahlen-0-12.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b) Číslovky 13 - 19 tvoříme tak, že k jednotlivým číslovkám (drei, acht) přidáme číslovku 10 = zehn. Vznikne nám tak např. dreizehn = třináct. Podobně tvoří i ostatní číslovky do 19.

Pozor si dávejte pouze u 16 a 17, kde kvůli výslovnosti vypadávají některé samohlásky či souhlásky => 16 = sechzehn (vypadlo "s"); 17 = siebzehn (vypadla koncovka -en).

 

die-zahlen-13-20---unterricht.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

c) Desítky (20, 30,...) mají vždy koncovku -zig (narozdíl od výše zmíněných s koncovkou -zehn).

Výjimku tvoří pouze třicítka - její kocovka je -ßig, což se odrazí i ve výslovnosti! Koncovku -zig vyslovujeme jako "cik", koncovku -ßig jako "sik". Hovorová podoba výslovnosti koncovek "zich" a "sich" už tak zdomácněla, že i při výuce malých dětí se používá spíše tato forma s "měkčeným ch". Nicméně špatně nejsou ani výše uvedené formy "cik a sik", tyto jsou prozatím oficiální.

Stejně jako číslovek 16 a 17 i u desítek odpadávají některé samo- a souhlásky.

1531298033.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

d) Číslovky 20 -99 se tvoří stejně, jako se tvořily číslovky u nás v dřívějších dobách. Možná ještě vaše babičky či prababičky používají číslovky ve formě "čtyřiadvacet" a přesně tak se skládají číslovky v němčině. Začínáme vlastně od konce a připojíme spojovací "a" - "und". Např. 45:  Začneme nejdříve pětkou = fünf, dál vyslovíme spojku "a" = "und" a nakonec přidáme číslovku čtyřicet = vierzig, vznikne nám tedy fünfundvierzig.

enlightenedVýjimku tvoří číslovky s "jedničkou" na konci (41, 21,...) - odpadává zde od jedničky (eins) koncové "s" => einundvierzig.

die-zahlen-21-59.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přehled všech číslovek

 

zahlen_lernen_1_bis_100_deutsch_lernen_deutschlernerblog.png